Menu

BIZ op bedrijventerreinen Ede


Verpauperde bedrijfspanden, vrachtwagens uit Oost-Europa die overal wildparkeren; Jan van Santen, directeur van de Waaijenberg Groep, is al jaren bezig dat aan te pakken.

Hij klopte aan bij gemeente en provincie, maar niemand voelde zich echt verantwoordelijk voor het onderhoud van de bedrijventerreinen. Tot voor kort de BIZ-wet in werking trad, waarin wordt geregeld dat bedrijven zelf hun beveiliging en onderhoud moeten organiseren. Inmiddels is de stichting BIZ FHV Ede in oprichting en bereidt zich voor te starten in januari 2017. Van Santen is voorzitter van de nieuwe stichting. Hierbij staat FHV voor de bedrijventerreinen Frankeneng, Heestereng en De Vallei, vertelt Van Santen. De andere bedrijventerreinen, Klaphek en A12, hebben al een bedrijventerreinvereniging.

Optimale camerabeveiliging en onderhoud van bedrijventerrein A12

Met name bedrijventerrein A12 is voor Van Santen een voorbeeld waar het gaat om optimale camerabeveiliging en onderhoud van het terrein. ,,Wij willen dat onze terreinen er ook pico bello bij liggen. Zeker ook met het oog op de toekomst van FoodValley”, benadrukt hij.
De drie bedrijventerreinen tellen gezamenlijk zeshonderd bedrijven die straks automatisch onder de BIZ FHV vallen. Tenminste, als 51 procent van de ondernemers voor stemt bij de officiële BIZ-peiling in januari, legt Van Santen uit. Voor het lidmaatschap betalen de ondernemers naar rato, vanaf tien euro per maand. ,,Relatief goedkoop, als je ziet wat je ervoor terugkrijgt”, zegt Wim van den Brandt, die namens het Ede’s Bedrijven Contact (EBC) is aangeschoven.

Drie pijlers van de nieuwe BIZ: Parkmanagement, collectieve beveiliging en energiescan

De drie pijlers van de nieuwe BIZ zijn: parkmanagement, collectieve beveiliging en energiescan. Een parkmanager houdt toezicht op het onderhoud van de bedrijventerreinen. Daar hoort bijvoorbeeld ook bij, dat verpauperde panden worden opgeknapt. De BIZ heeft, in tegenstelling tot vroeger, nu toestemming om eigenaren aan te spreken en enige druk uit te oefenen. Op dit moment staan ongeveer 40 tot 45 panden op de drie genoemde industrieterreinen leeg. Van Santen merkt dat nogal eens een wietkwekerij in de leegstaande gebouwen trekt. Hier wil hij definitief mee afrekenen. ,,Dat is zo slecht voor ons imago.” Het plan is de beveiliging op gelijk niveau te brengen als die van bedrijventerrein A12, zo vertelt Van den Brandt. ,,Hier wordt gebruik gemaakt van kentekenregistratie en beeldcamera’s. De beelden gaan direct naar een politie-eenheid die alles bekijkt. Ook rijdt er ’s avonds en in het weekend een auto rond.”

Zo hoopt hij inbraken in bedrijven te voorkomen, zoals kortgeleden nog op industrieterrein Frankeneng, waar voor miljoenen aan goederen werd buitgemaakt. Tot slot krijgen alle aangesloten bedrijven een snelle energiescan. Een ingenieursbureau gaat hierbij kijken of er bezuinigd kan worden door bijvoorbeeld betere isolatie, andere schakeling of het toepassen van zonnepanelen. ,,Want duurzaamheid is zeker ook een belangrijk onderwerp op de bedrijventerreinen”, aldus Van den Brandt.

(Bron Ede Stad – redacteur en fotograaf: Mathilde van Ravensberg)

meer weten over BIZ FHV? Kijk op: http://www.ebcede.nl/