Menu

Energie neutrale opslagloods voor Mondial Waaijenberg Verhuizers Ede


Als voorzitter van de Stichting Bedrijventerreinen FHV (Frankeneng, Heestereng, De Vallei) en deelnemer in Denktank over energie van de Gemeente Ede,loopt Jan Van Santen graag voorop bij de invoer van energiebesparende maatregelen.

MVO belangrijk voor Mondial Waaijenberg

Voor Mondial Waaijenberg Verhuizers is Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) een belangrijke pijler in de bedrijfsvoering. De verhuisgroep heeft oog voor haar werknemers, het milieu en een efficiënte bedrijfsvoering. Zo beschikt Mondial Waaijenberg over milieuvriendelijke verhuisauto’s en ook de verhuisdozen zijn van duurzaam materiaal geproduceerd.

Opslagloods Waaijenberg energie neutraal, hoe gaat dat in zijn werk?

Vanuit deze overtuiging heeft Jan van Santen aan Fit Our Future gevraagd om de energie-efficiëntie van de opslagloods verder te optimaliseren op basis van een technische prestatiegarantie. Deze beveiligde en stofvrije ruimte van circa 5.000 m2 is in 1998 gebouwd en in gebruik genomen. De loods wordt in de winter verwarmd en in de zomer gekoeld. Optimale omstandigheden voor de inboedel en inventaris van particulieren, onderwijsinstellingen en bedrijven.

De nulmeting, wat is er nodig om energie neutraal te worden?

Energie-adviseur René Veltman, van Fit our Future, heeft de nulmeting uitgevoerd en vastgesteld dat het gebouw volledig energieneutraal gemaakt kan worden. Daarnaast is de terugverdientijd, van de besparingsmaatregelen, 10 jaar. Goed te overzien dus!

De maatregelen omvatten onder meer:

  • Warmtepompen
  • LED-verlichting
  • Optimalisatie van klimaatbeheersing en ventilatie
  • Zonnepanelen

Investeringsplan, financiering kasstroom-neutraal

Voor Mondial Waaijenberg Verhuizers is een investeringsplan opgesteld, waarin de totale investeringskosten kasstroom-neutraal gedekt worden uit lagere energiekosten. Het model energieprestatiecontract dat Fit Our Future samen met diverse toonaangevende banken en bouwbedrijven heeft ontwikkeld, biedt extra zekerheid over de kostenbesparing.  Rabobank Vallei en Rijn, de huisbank van Mondial Waaijenberg, is dan ook graag bereid om dit energiebesparingsproject te financieren.

De aanbesteding

Fit Our Future begeleidt voor Mondial Waaijenberg de aanbesteding met enkele gekwalificeerde installatiebedrijven uit de Edese regio. In bouwteam wordt een uitvoeringsgereed bestek met open kostenbegroting ontwikkeld. Na afronding van de bouwteam fase wordt alles vastgelegd in een energieprestatiecontract.

Monitoring van de gegarandeerde energieprestatie

Wordt na oplevering bewaakt door Fit Our Future.  Op een geavanceerd monitoring platform, waar de gas- en elektriciteitsmeters van Mondial Waaijenberg Verhuizers op aangesloten zijn wordt precies bijgehouden of de gegarandeerde energieprestatie daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Bij eventuele afwijkingen van het feitelijke energieverbruik ten opzichte van de gegarandeerde besparing, komt Fit Our Future namens Mondial Waaijenberg in actie.