Menu

Een reisje naar Oekraïne (verhuisverhaal)

Vijf jaar geleden verhuisden wij een predikant naar Kiev, Ukraine. Eind januari, begin februari j.l. ben ik met internationaal chauffeur Gert op pad geweest om de inboedel van de dominee en zijn vrouw terug te verhuizen. Het was weer een zeer bijzondere ervaring!

Goede voorbereiding voor de verhuizing

In 2,5 dag zijn wij van Nederland naar Kiev gereisd, zaterdag de inboedel ingepakt en het meubilair gedemonteerd, zondag vrij en naar de kerk, maandagmorgen inboedel ingeladen, met hulp van onze agent/verhuizer in Kiev en toen naar de douane. Vooraf hadden wij de dominee gevraagd om alle boeken van voor 1940 apart te verpakken en op aparte lijsten zetten, voorzien van titels/uitgever/jaartal en vertaald in het Russisch.

Controle van de boeken door de douane

Maandagmiddag wilde de douane dat deze boeken en lijsten werden gecontroleerd door het Ministerie van Cultuur. Dus wij met 16 boekendozen naar een oud pandje in de binnenstad, via liftje uit 1943(!) richting de zolder. Alwaar een bibliothecaresse alle boeken naploos en controleerde. Om 17 uur waren wij klaar. Het Ministerie van Cultuur had toestemming gegeven, maar de douane was al naar huis, dus dinsdagmorgen terugkomen. Dinsdagmorgen blijkt; er moet nog een exportvergunning komen voor die boeken. De vertegenwoordiger van onze agent, een ex leger-majoor, haastte zich naar het ministerie om dit te regelen.

Intussen stonden wij bij de douane, waar een vrouwelijke beambte ons gebood om de hele inboedel uit de verhuiswagen te laden in de douane-loods. Waarop zij, samen met dame van Cultuur, alle dozen opende en de inhoud controleerde op contrabande, meubels beklopte op verborgen holten en zowaar een oude houten naaikist (uit het jaar 0) en een koperen pot (geschenk indertijd van de dominee aan zijn verloofde) werden gevonden, die mochten natuurlijk het land niet verlaten…antiek!

Ongeluk tijdens de terugreis, spullen netjes afgeleverd

Pas op woensdagmiddag was alles gecontroleerd en konden wij vertrekken in sneeuw en ijs, – 10 Cº. Vrijdagmorgen reden wij in Polen, werden aangereden door een tegenligger en hadden wij een dag oponthoud. Op zaterdagmiddag werden wij met een kraanwagen uit Nederland weggesleept, zodat we op maandagmiddag in Ede aankwamen. Op dinsdagmorgen konden wij de inboedel afleveren en dominee en zijn vrouw waren erg blij dat wij redelijk ongedeerd waren aangekomen.

Meer informatie over internationale verhuizingen?

Gaat u ook verhuizen, nationaal of internationaal, neem dan contact met ons op: wij hebben er ruime ervaring mee !