Menu

Spoedverhuizing naar Faro (Portugal)

In de zomer van 1992 had ik een spoedverhuizing naar Faro, Portugal.
We hadden die week al twee verhuiswagens in het buitenland, het was vakantietijd met veel verhuisdrukte in het binnenland. Een aantal chauffeurs waren op vakantie, dus ik bedacht; ik ga zelf maar weer eens sturen, even de stress op kantoor ontvluchten. Met nog een andere chauffeur vertrok ik op donderdagmorgen om ca. 11 uur richting Portugal. ’s Avonds laat, in de omgeving van Bordeaux, werd het tijd om een tukkie doen. Alleen weinig kans, alle parkeerplaatsen langs de weg stonden stampvol met toeristen met bijbehorende caravans. Toen maar doorgereden en uiteindelijk, vroeg in de morgen, een plekje gevonden in Bayonne om te parkeren en even de ogen te kunnen sluiten.

Politie-escorte

De volgende dag trokken wij door Spanje en zaterdagmorgen kwamen wij om ca. 11 uur aan in Faro. Daar alvast, in voorbereiding van de douane-inklaring die op maandag kon plaatsvinden, het douanekantoor gezocht. De Portugezen zijn heel aardige lui, bij een politiebureau vroeg ik naar het adres van de douane. Vervolgens werden wij, met onze verhuiswagen voorzien van aanhanger (combi), richting het douanekantoor begeleid door twee motoragenten, inclusief zwaailichten. De binnenstad van Faro heeft zeer smalle straatjes dus het was oppassen geblazen, maar alles liep op rolletjes.

Douanekantoor

Op zaterdagmiddag en zondag konden wij het rustig aan doen en op maandagmorgen melden wij ons bij de douane met alle uitvoer- en invoerbescheiden. Zo hadden wij o.a. een keurige inventarislijsten vertaald in het Portugees. De klus zou dus snel geklaard zijn, zo dachten wij.

In januari 1993 zouden de grenzen van Europa worden opengesteld en veel douanebeambten vreesden voor hun werkgelegenheid, zo ook de Portugezen! De hele dag, van 8.30 tot 16.00 uur, was een beambte bezig met jawel, het overschrijven van onze uitgetypte inventarislijsten op zijn eigen papieren.

Om 16 uur kregen we eindelijk toestemming om te gaan lossen, maar de douane moest mee om te controleren of alles wel conform de inventarislijsten in de combi geladen was. Gelukkig hebben wij altijd, niet alleen voor ons eigen comfort, de koffie en het koffiezetapparaat van de cliënt vlak bij de losdeuren staan. Dus snel een bakkie gezet en aan de douane aangeboden, zodat wij rustig de inboedel konden lossen.

Verhuiswagen via Nazaré naar Dax

Op dinsdag konden wij onze route vervolgen naar Nazaré, westkust Portugal, om daar een inboedel af te halen van een gepensioneerde oude dame die, na 15 jaar in Portugal, toch liever bij haar kinderen in Nederland ging wonen. Daarna nog even een telefoontje naar de planning in Ede: wat/waar moeten we terug laden? We mochten door naar Dax in Frankrijk, Pyreneeën, om op woensdag, begin van de middag, 20 ton op pallets te laten voor Houten.

Wordt vervolgd !

Meer informatie

Heeft u verhuisplannen of gaat u emigreren en bent u benieuwd wat Mondial Waaijenberg groep voor u kan betekenen? Download onze brochure voor meer informatie, vraag vrijblijvend een offerte aan, neem contact op met één van onze medewerkers of bel: 0318 – 624 555.