Menu

Verhuizing vanuit Polen met een aanrijding (verhuisverhaal)

Vorige maand schreef ik over een verhuizing uit de Ukraine en een aanrijding in Polen. Deze keer iets meer informatie over het ongeval en hoe dat wordt afgewikkeld in Polen.
Op vrijdag 2 februari reden wij om 7:30 uur weg van de parkeerplaats in Lowicz, nog ca. 430 km naar de Pools/Duitse grens en zaterdagmiddag thuis! Het is slecht weer, sneeuw en ijs op de tweebaans rijksweg tussen Warschau en Poznan en wij zien al vijf wagens in de greppel liggen, het is echt glad! Even naar de klant in Nederland bellen: het loopt voorspoedig en maandagmorgen zijn we tussen 9 en 11 uur in Amersfoort om te lossen.

Aanrijding in Polen

Om 10 uur; een tegemoetkomende Renault, trekker met oplegger, moet remmen en de oplegger schaart en schuift met een klap tegen onze MAN cabine aan. De hele voorkant in elkaar, ruit eruit en onze wagen belandt in de sloot. Op enkele schrammen en bulten na, hebben wij gelukkig geen ernstig letsel.

Wat doe je dan? Direct ons kantoor in Ede bellen, met de vraag om direct een kraanwagen te regelen om ons af te halen, want rijden kunnen we niet meer. Ook de motor ligt er half uit. Binnen 20 minuten arriveert de politie, die het verkeert regelt, paspoorten en kenteken-bewijzen + groene kaarten inneemt. Een lokaal bergingsbedrijf weet ons om 12 uur weg te slepen naar zijn eigen terrein. De politie werkt goed mee en ons treft geen schuld aan het ongeval.

Met de kraanwagen terug naar huis

In de caravan van de berger komen we op verhaal. Daar bemannen twee jonge dochters, van 20 jaar, de telefoon en ze spreken gelukkig een paar woorden Engels. Met mijn Pools was ik inmiddels gestopt; zoals bekend spreek ik goed Pools, alleen niemand verstaat het. De dames vertalen de gesprekken tussen de politie en mij en met de zeer vriendelijke en behulpzame politiemannen lukt het om al het papierwerk voor elkaar te krijgen. We hebben nog een paar pakjes soep uit onze auto kunnen redden en het wordt een gezellige middag.

Om 15 uur is het papierwerk gedaan en zijn we vrij. Waar moeten we slapen vannacht, in de gevangenis? De politie adviseert ons het Sonata hotel en daar gaan we naar toe met de bestelde taxi. Even het bad laten vollopen, voor de schik een flesje sap in de winkel gekocht en gebeld naar huis en naar de klant; het wordt een paar dagen later. De kraanwagen van Wielsma uit Apeldoorn, met de zeer vakkundige chauffeur Peter, komt ons op zaterdagmiddag 14 uur achter zijn auto hangen en om 16 uur vertrekken we naar Nederland.

Grote ervaring rijker!

Ik zal u nu niet vermoeien met de douane-problemen bij de Pools/Duitse grens en de hoeveelheid formaliteiten….het kostte ons “slechts” 18 uur. Op zondag reden we om 15 uur, onder barre winter-omstandigheden, Duitsland binnen. Na aankomst in Ede, maandagmiddag om 15 uur, weer een grote ervaring rijker!

Meer informatie over internationale verhuizingen?

Gaat u ook verhuizen, nationaal of internationaal, neem dan contact met ons op: wij hebben er ruime ervaring mee!